Warren Buffett – Najslávnejší investor sveta

„Buďte opatrní, keď sú ostatní nenásytní a buďte nenásytní, keď sú ostatní opatrní“

Warren Buffett (1930 – ), prezívaný „Veštec z Omahy“tretí najbohatší muž sveta v roku 2015 a najbohatší človek sveta v roku 2008. Muž, pre ktorého hospodárenie s peniazmi sa stalo vášňou. Warren Buffett nazhromaždil majetok 67 mld USD v lete roku 2015.

Warren Buffett, muž, pre ktorého bol obchod, predaj, podnikanie a investovanie celým životom. Mama lekárka, otec burzovým maklérom a neskôr kongresmanom. Už od svojich 6 rokov predával Warren balíčky žuvačiek a počas letných večerov Coca-Colu. Tú ktorú kúpil ako balík a predával po kuse po dverách domov. Rozdiel bol jeho ziskom. Takto si Veštec z Omahy zarobil prvé peniaze v časoch, keď mnohí iní len ťahajú za sebou káčera.

Keď Warren dovŕšil 9 rokov, predával už použité golfové loptičky, ktoré vyťahoval po večeroch z rybníka na golfovom ihrisku.

Ako 12-ročný nakúpil spolu so staršou sestrou prvýkrát akcie. Nakúpil 3 ks akcií za cenu 38,25 USD. Cena zakúpených akcií poklesla, ale Buffett ich predal, až keď sa vrátili späť na cenu 40 USD/ks. Teda zaúčtoval si prvé zisky vďaka obchodovaniu na burze.

Ako 14-ročný si dovolil kúpiť za získané peniaze pozemok, ktorý prenajal jednému farmárovi. Išlo o 16 hektárovú pôdu v štáte Nebrasca. Za 5 rokov sa mu vrátili investované peniaze v podobe získaných nájmov od farmára. Myslíte si, že Warren ďalej otálal a zlenivel? Ani omylom.

Keď mal 15 rokov začal roznášať noviny, ktoré aj čítal a mal teda prehľad o to, čo sa deje na burze. Ako 17 – ročný kúpil starý pinball. Jeho kamarát pinball opravil, dohodol sa s majiteľom jednej predajne, aby ho tam mohli nechať, zákazníci si počas čakania môžu zahrať a o zisk sa spolu s majiteľom rovnomerne podelia. Aj to malo úspech. Postupne obstaral ďalšie pinbally a jeho príjmy rástli.

Začal chodiť na dostihy a zbieral „údajne nevýherné tikety“, pri ktorých si tipujúci mysleli, že vyhrávajú iba v tom prípade, ak do cieľa príde ako prvý práve ich kôň. No menšie výhry mali aj vtedy, keď ich kone skončili druhí alebo tretí. To však niektorí nevedeli – a Buffett to vedel a vyberal výhry namiesto nich. Taktiež si zakúpil staré auto Springfield Rolls-Royce Phantom I Brewster z roku 1928, ktoré bolo potrebné opraviť. Počas víkendov na ňom pracovali, premalovali ho na tmavomodro a prenajímali neskôr známym.

Obr. Springfield Rolls-Royce Phantom I Brewster z roku 1928

Ako 19 –ročný išiel študovať na Columbia Business School

Knihy, ktoré ovplyvnili Warrena Buffetta na celý život:

Benjamin Graham: Inteligentný investor (1949)
B. Graham, D. Dodd: Analýza cenných papierov (1934)

V roku 1950 zrealizoval jednu z prvých veľkých investícií, keď sa dopočul o akciách poisťovne GEICO – poisťovňa štátnych zamestnancov (Government Employees Insurance Company). Jeho učiteľ a vzor Benjamin Graham bol v tom čase predsedom správnej rady spoločnosti a Warren zašiel osobne do centrály poisťovne, aby sa dozvedel o nej čo najviac informácií z prvej ruky. Po návrate nakúpil 350 ks akcií spoločnosti GEICO za 42 USD/ks. Akcie sa obchodovali vtedy za ceny 8-násobkov výnosov ich ceny. Peniaze mu táto investícia generovala ako mincovňa. (Dodnes poisťovňa funguje na trhu a je sponzorom pre zámorskú hokejovú NHL).

Vtedy začal svoje rady rozdávať aj svojím blízkym a známym a pôsobil ako obchodník s cennými papiermi.
Ako 24 – ročný začal pracovať u Grahama vo firme, kde sa špecializoval na nákup podhonotených akcií spoločností, ktoré sa predávali pod účtovnú hodnotu akcie – tzv „cigarové ohorky“. Vo firme Graham – Newman obchodoval na forme arbitráži (2 takmer identické veci sa obchodujú za rozličné ceny).

Jednou z takých investícií boli akcie firmy vyrábajúcej čokoládu Rockwood & Co, kde spoločnosti zarobil 2 USD zisku pri cene 36 USD/ks (5,5 % výnos). Warren však bol ešte nenásytnejší a nakúpil 222 akcií tejto spoločnosti na svoj účet a ponechal si ich. (Buy – and- hold) . Cena akcií tejto spoločnosti časom vyskočila až na úroveň 85 USD/ks a zatiaľ čo metódou firmy by získal 222 ks x 2 USD/ks = 444 USD, on predajom akcií pri cene 85 USD/ks o pár mesiacov neskôr zarobil 13 000 USD! Takto investoval Warren Buffett aj v budúcnosti.

V roku 1956, ako 26-ročný, spolu so siedmimi partnermi zakladá spoločnosť Buffett Associates, Ltd, ktorá fungovala na rovnakom systéme ako pracovala firma Newman-Graham. Mal v nej aj Warren svoj podiel, teda investoval spolu s klientmi do toho, čo im radil. Biznis model bol založený, že získa polovicu z výnosu prevyšujúci výnos 4 % p.a. a prevzal na seba štvrtinu straty. (Peniaze mohli vyberať iba 31.12.)

V roku 1962, ako 32-ročný, zlúčil všetky partnerstvá do jedného celku Buffett Partnership, Ltd s imaním 7,2 mil. USD. Skvelé načasovanie, nakoľko v roku 1962 trhy padali a Buffett sedel na kôpke peňazí voľných na investovanie. Mohol nakupovať akcie kvalitných spoločností za nízke ceny.

V roku 1965 kúpil podnik Berkshire Hathaway – textilnú továreň. Účtovná hodnota akcie spoločnosti vychádzala na 19,46 USD/ks, trhová cena bola na úrovni 7,5 USD/ks. Buffett ich začal nakupovať. Pôvodne ju chcel so ziskom predať, no vlastní ju dodnes a pretransformoval ju na konglomerát spoločností.

V roku 1968 trhový index Dow Jones Industrial Average vykazoval priemerné tempo rastu za posledných 12 rokov 9 % p.a., zatiaľ čo výnosnosť spoločenstva priemerný výnos 31 % p.a. za rovnaké obdobie. 

V roku 1969, ako 39–ročný vlastnil majetok 26 mil. USD.
Rok 1974 a Buffett sa stáva členom predstavenstva novín Washington Post Company.
V roku 1976 Buffett opäť kupuje akcie spoločnosti GEICO (z úrovne 62 USD/ks padli až na cenu 2 USD/ks).
V roku 1988 mal už nakúpené aj akcie spoločnosti Coca-Cola.

V roku 1993 sa Warren Buffett stáva najbohatším mužom USA.
V roku 1994 bol pozvaný na svadbu Billa Gatesa a Melindy Gates (prišiel o prvé miesto najbohatšieho muža USA práve kvôli predbehnutiu od Billa Gatesa.)
V roku 2008 sa stal najbohatším mužom sveta.

V čom spočívala stratégia Warrena Buffetta na ceste k bohatstvu?
1. Nakupoval podhodnotené akcie s dlhodobým investičným horizontom
2. Stretával sa s manažmentom spoločnosti, ktorej akcie kupoval
3. Nakupoval akcie spoločností, ktorých trhová cena sa pohybovala cca na polovici sumy, ktorú mala firma v hotovosti uloženú v banke.
4. Vždy, keď máte peniaze, nechajte ich pracovať pre Vás
5. Kupoval akcie a čakal, kým sa jeho cigarový ohorok rozhorí
6. Nikdy nenakupoval akcie pri IPO (verejné upísanie akcií spoločnosti na burze)

Najväčšie chyby Warrena Buffetta:
• Nekúpil akcie spoločnosti Intel
• Nekúpil televíznu stanicu Fort Worth TV
• Nakúp akcií spoločnosti TESCO

„Pravidlo 1: Neprichádzajte o peniaze! Pravidlo číslo 2. Nikdy nezabudni na pravidlo číslo 1.“